Road trip!
Door: kimenedwin
Blijf op de hoogte en volg Edwin en Kim
04 Oktober 2011 | ,
Op ons gemak vertrokken we maandagochtend na een stevig ontbijt van rijst met varkensvlees, gewapend met poncho's, regenjassen, een hoes voor over de ene rugzak en een oude poncho over de andere, richting Kratie. Het eerste deel van de reis ging door onze mooie provincie Mondulkiri. De weg is hier altijd erg rustig, dus we hebben van het mooie uitzicht kunnen genieten, even gestopt om foto's te maken. We hadden onze regenbescherming gelukkig niet voor niks meegenomen want de hele reis hebben we hier en daar regen gehad. Af en toe ook soms wat zon en dan waai je zo weer droog! Onderweg geluncht in Snuol, een vrij troosteloos dorpje, waar de bus ook altijd stopt. Na Snuol lieten we definitief de heuvels achter ons en reden we door het platte Cambodjaanse platteland met oneindige rijstvelden. Na ongeveer 6 uur rijden kwamen we Kratie binnenrijden. We waren al door verschillende mensen gewaarschuwd dat er flinke overstromingen in dat gebied waren, zoals eigenlijk in heel Cambodja. Het is een nat regenseizoen geweest en in Kratie hadden ze in vijf jaar niet meer zoveel water gezien. Gelukkig waren de hoofdwegen droog gebleven en konden we mooi langs de rivier naar ons guesthouse rijden (of Gusthouse zoals op het uithangbord vermeld stond). Daar ingecheckt en meteen genoten van een warme douche! Die missen we zo in Mondulkiri!
Een tijdje geleden is de markt van Kratie afgebrand. Er wordt op het moment wel een nieuwe gebouwd, maar zolang die nog niet klaar is, staan alle kraampjes her en der verspreid door het centrum, maar voornamelijk langs de rivier. Kratie trekt meer toeristen dan ons rustige Sen Monorom en heeft daardoor wat meer te bieden op het gebied van Westers eten. Dus we hebben onszelf getrakteerd op allerlei lekkere dingen; hamburger, pizza, een Engels ontbijt en ijs!
Op dinsdag zijn we de dolfijnen gaan bekijken. Hiervoor volgden we met de motor een weg die langs de Mekong loopt. Langs deze weg wonen veel mensen, altijd leuk om het dagelijks leven zo aan je voorbij te zien komen. Helaas zagen we ook hoe hoog het water op sommigen plekken staat en mensen die hun huizen niet op palen of op te lage palen hebben gebouwd, hebben de voeten niet droog gehouden. Ook staat het vee overal op de weg omdat de velden waar ze normaal staan overstroomd zijn. Verder reden we langs een grote Wat, waar op dat moment erg veel mensen aanwezig waren ivm Pchum Ben. Van dit alles hebben we wat filmpjes van gemaakt die we bij deze blog zullen doen.
Na ongeveer een half uur kwamen we bij de plek waar de boten liggen, die mensen mee de rivier opnemen om de dolfijnen te zien. Omdat het laagseizoen is, waren er weinig mensen en hadden we een boot lekker helemaal voor onszelf. De 'schipper' nam zijn kleinzoon mee en die was net zo enthousiast als wij om de dolfijnen te zien! De Mekong lijkt momenteel meer op een soort van binnenzee en er staat een flinke stroming. Het eerste haf uur staken we de rivier over om uiteindelijk bij een wat rustiger stuk van de rivier te komen. Aan de boomtoppen en onderwaterstaande bananenbomen te zien, gaan we er maar vanuit dat hier het grootste deel van het jaar helemaal geen water staat! Op die plek zagen we de eerste dolfijnen. Deze zoetwaterdieren worden ernstig met uitsterven bedreigd. In totaal leven er in de Mekong tussen Kratie en Zuid-Laos nog maar ongeveer 70 dolfijnen. Wie bij dolfijnen meteen aan Flipper dacht…, deze dolfijnen zien er heel anders uit. Ze zijn donkergrijs, hebben een kleine rugvin en een wat raar uitziend afgerond hoofd.
Na ongeveer twee uur op de rivier zetten we weer voet aan wal en reden we door de regen terug naar Kratie. Na wederom een warme douche en een lekkere lunch, met de motor de omgeving van Kratie verkend. Veel water overal, op de meeste plekken is alleen de weg droog gebleven omdat die iets verhoogd is. Onder de huizen en op de velden eromheen staat overal water. Bij gebrek aan een betere plek, vonden we zelfs een geïmproviseerde veemarkt op een brug!
De volgende dag zijn we weer rustig naar huis gereden. Erg leuk om een motor-road-trip te doen. Zeker als je de bergen van Mondulkiri inrijdt, moet je soms even stoppen om alle pracht en praal die de natuur de bieden heeft in je op te nemen. Soms moet je écht stoppen voor Moeder natuur. Niet alleen omdat Edwin weer eens moet plassen maar ook omdat er een groep apen de weg over moest steken! Erg leuk om een groep van 10 apen op het dooie gemakje te zien lopen. We hebben geen idee wat voor apen het waren.. Maar het was een erg leuk einde van onze Pchum Ben!
P.S. Om eventueel commentaar vast voor te zijn ;-) …
• Filmen terwijl je achterop een motor zit is best lastig; sorry voor al het gehobbel en het harde geluid van de wind.
• Dolfijnen zijn slechte modellen; helaas weigerden ze om fatsoenlijk voor ons te poseren, vandaar de wat onduidelijke foto’s en film. Om te zien hoe de Irrawaddy dolfijnen er echt uitzien, volg deze link; voor wie het leuk vindt om wat meer over deze dieren te lezen, op deze website staat ook veel interessante informatie: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/cetaceans/about/irrawaddy_dolphin/
04 Oktober 2011 - 07:19
Nelleke:
Leuk om te lezen dat jullie zo actief waren. De regen gooide mijn eigen duikplannen letterlijk in het water, dus ik ben op de bank gebleven met een goed boek, lekker eten en drinken en heerlijk wat tekenen, muziek luisteren en spaans studeren. ;-) Missen jullie het zonnetje ook zo? -
04 Oktober 2011 - 11:38
René Van De Wiel:
Kim en Edwin,
Maar goed dat de zoon van de schipper mee is gevaren, anderen hadden jullie moeten gaan hozen. En wat het regenseizoen betreft: zoals jullie weten hebben wij dat in de maanden juli en augustus gehad, dus we weten wat voor impact dit kan hebben. De voorbije week was dus de zomer. helaas geen vakantie.
groeten -
04 Oktober 2011 - 12:28
Rosanneke:
Klinkt als een mooi mini-tripje, en dat zomaar doordeweeks! Die overstekende apen had ik ook wel willen zien, hilarisch :-) -
04 Oktober 2011 - 13:38
Leandra En André Van Dam-Lok:
Hahaha, wij konden de dolfijnen ook meer "horen" dan "zien"! Sommige mensen schijnen meer mazzel te hebben... We moeten zeker jullie kant opkomen, want het klinkt allemaal geweldig! Veel plezier weer met de eerste weken van het nieuwe schooljaar! -
05 Oktober 2011 - 06:45
Sandra:
Wow echt zo cool wat jullie gedaan hebben! En super dat er zoveel te zien is, en overal veel mooie natuur is! Die warme douche kan ik me heel goed voorstellen, vond dat ook altijd een genot tijdens het reizen voordat je weer 'thuis' was. En tja regen kan wellicht wel lekker verkoelend zijn daar of valt de temperatuur wel mee? Nog veel plezier met het festival!
Groetjes Sandra -
05 Oktober 2011 - 08:50
Ben En Marion:
Wederom weer een leuk en indrukwekkend verslag van jullie, en flipper kun je altijd nog terugzien op oude video,s misschien wel te koop op de markt daar.
Vele groetjes van ons en we kijken alweer uit naar jullie volgende berichten. -
05 Oktober 2011 - 20:34
Maud Lapien:
Met een verkort rooster op het programma geniet ik extra van jullie verhaal. Zo tof en heerlijk om te lezen.